«Brev til trær» er en serie monotrykk i koldnål og tresnitt. Motivene minner om stammer, greiner og bark. Jeg ser dem som tankestreker.

 

Koldnål er fysisk, nakent og groteskt. Sår etter sår påføres den nypolerte kobberplata med et sylskarpt verktøy for å oppnå de vakreste streker. Kroppens kraft og intensitet har direkte innvirkning på det endelige avtrykket.

 

"Hos trærne lever tankene uten filter", Fagerfjell, August 2019

 

Det første brevet ble gjort på hytta. Ute hos trærne. Der tankene er friere, kroppen åpnere og virkeligheten smelter sammen med fantasien.

 

I tre uker skrapte jeg streker i kobberplata. Konsentrert om koldnåla registrerte jeg en sårbarhet innta kroppen. En underlig symbiose. Enkelte dager mer intenst enn andre. Det blir først tydelig i trykkeprosessen. Plata dekkes til med sverte. Strekene jobbes varsomt frem igjen med håndflaten. Fjern det overflødige. Ned til essensen. Nakne tankestreker som ikke finnes blant ordene. Til slutt sveives plata gjennom trykkepressa og sporene treffer papiret.

 

Etter 24 trykk er sporene nesten borte i plata, mens sårbarheten i kroppen vedvarer. Helt til den innser at fantasivirkeligheten er fortrolig. Mellom meg, trærne og kobberplata.

 

"Sårbare saker - å rekke ut en grein", Konnerud, September 2019

 

Dette brevet er gjort til to rognebærtrær jeg møtte i høst. De fanget oppmerksomheten min en dag jeg var ute og gikk i regnet. Det pøset ned men de virket ikke til å bry seg. Strakk seg mot hverandre, såvidt de kom nær – som et forsiktig kyss.

Det har tatt litt tid å gjøre ferdig dette brevet. Kobberplata ble gjort i september, men jeg har lett etter en passende treplate helt til få uker siden. Ettersom det hadde gått såpas tid var arbeidet litt borte fra tankene mine og jeg bestemte meg for å besøke trærne igjen for å se om vi kunne finne en tittel. Et av trærne hadde mista en grein i løpet av vinteren og de rakk ikke bort til hverandre lengre.

 
 
Et utvalg på 5 trykk fra det første brevet var anntatt til BBK's Novemberutstillingen 2019