Biografi

Biotop som kunstnerisk metode

Visste du at fellesjakta starter 10. september hvert år, at et lønneblad er UV-sikkert, eller at det tar over 20 år før du trygt kan sette opp en bygning på en menneskapt strand... Å jobbe forskende i og med naturen gjør at jeg som kunstner oppsporer kunnskap og tar hensyn utover det som vanligvis inngår i kunstnerisk praksis. Arbeidsmetodene mine og ikke minst arbeidene bærer preg av dette samarbeidet.

 

Det starter med stedet. Enten et sted jeg velger selv eller et område jeg har blitt bedt om å rette oppmerksomheten mot. Det kan være noen kvadratmeter skog fra barndommens rike, en oppdagelsesreisendes ferd til Sydpolen eller en menneskeskapt strandlinje i Drammen. Når stedet er bestemt starter detektivarbeidet. Hvilke planter, farger og teksturer er dominerende, er det noen underlige detaljer som må undersøkes nærmere og hvordan føles det egentlig å være der. Som forskende kunstner eier jeg virkeligheten uten krav til verifikasjon, men etter å ha latt fantasilivet ta meg på tur liker jeg å ty til historiebøker, sagn og andre sannhetsvitner som lagvise fortellinger i arbeidene mine.

 

Botanisk kontakttrykk, kobber-etsning, tresnitt, koldnål, polymer-etsning, tegning, frottasjer og linoleumstrykk på store formater, papir eller tekstil, blir til på verkstedet. Lag på lag med fortellinger trykket med transparente trykkesverter i tradisjonelle og eksperimentelle teknikker. Tilsammen gir de et bilde av min virkelighet. Så stopper jeg ikke der. Når jeg er ferdig med å undersøke, samle og gjenfortelle lar jeg naturen gå løs på trykkene. Arbeidet får reise ut og tilbringe noen uker eller måneder på opprinnelsesstedet så naturkreftene får påført sitt avtrykk og sin signatur. Hvor lenge de henger der ute er ikke forhåndsbestemt. Jeg besøker de daglig, eller så ofte som mulig, og tar de inn når de er modne. Bortsett fra den gangen på Hardangervidda da jeg ble oppringt og måtte ta de ned fordi de var i veien når fellesjakta skulle starte.

Cathrine Finsrud 2020

 

Kort bio

Cathrine Finsrud (f.1977, Norge) er utdannet MA fra Kunsthøyskolen i Oslo, bor i Drammen og har sitt grafikkverksted på Konnerud. Hun arbeider utforskende med det grafiske mediet i relasjon til natur, med stedsspesifikke uteverk hovedsakelig bygget opp av grafiske trykk på papir. Finsrud er aktiv på den lokale kunstscenen med deltagelse i gruppeutstillinger som Novemberutstillingen, Østlandsutstillingen og Kunst rett vest, over flere år. Verkene hennes er innkjøpt av Queen Sonja Printaward og andre private samlinger.

 

Tillitsverv - statement om orginalgrafikk

Cathrine Finsrud er aktiv tillitsvalgt i Norske Grafikere og engasjerer seg i at grafikkens håndverkstradisjoner skal anerkjennes og bevares samtidig som vi gir rom til nye og spennende teknikker.

«Vi grafikere arbeider med alle typer medier helt fra digitale script til sånne som meg der du kan lukte trykkesverte ved å scrolle gjennom instaprofilen. Laser og vannkuttere, datagenererte bilder og eksepsjonelt gode printere har funnet veien inn i grafikkverkstedene. De strekker og utfordrer definisjonene til det vi kaller orginalgrafikk. En tydelig tendens er at hver gang de tekniske og teknologiske fremskrittene utmerker seg hos en gruppe grafikere velger en annen gruppe å reagere i motsatt retning, mer tradisjonelt, mer verkstedsromantikk, mer nærvær av hånden. Dette er en pendel grafikken har tradisjon på i flere hundre år, men vi skal holde debatten om definisjonene varm. Det er ikke sånn at ethvert kunstverk gjort på papir har rett til å bli definert som orginalgrafikk»

Cathrine Finsrud 2019


 

 

 

Curriculum Vitae - Cathrine Finsrud 2022 - last ned pdf
Å samtale med trær - MA tese 2017 - last ned pdf
Jeg er pokker ikke romantisk - Cathrine Finsrud 2013
A solitude of space - Dag Hofseth 2013

 

Tilknyttet følgende gallerier:

Buskerud Kunstsenter - Kunstbutikken
Atelier.as - onlinegalleri
Norske grafikeres galleri - nettbutikk
Fotograf Tom Kolstad, fra prosessen med et verk til Hurtigrutens nye skip MS Roald Amundsen. «Talking to Stars»
Fotograf: Leandro Villacis, tatt i forbindelse med utstillingen "Menneskeskapt og Naturskapt" gjort i Gilhusbukta for Lier Kommune.